PENGARUH PEMBERIAN MINUMAN JUS KURMA TERHADAP PRODUKSI ASI PADA IBU POST PARTUM DI PUSKESMAS MESKOM KABUPATEN BENGKALIS

Authors

  • Rusmina Program Studi Kebidanan,Fakultas Kesehatan, Institut Kesehatan dan Teknologi Al Insyirah, Pekanbaru, Indonesia Author
  • Rifa Yanti Program Studi Keperawatan, Institut Kesehatan dan Teknologi Al Insyirah, Pekanbaru, Indonesia Author
  • Nurhidaya Fitria Program Studi Kebidanan,Fakultas Kesehatan, Institut Kesehatan dan Teknologi Al Insyirah, Pekanbaru, Indonesia Author
  • Rika Ruspita Program Studi Kebidanan,Fakultas Kesehatan, Institut Kesehatan dan Teknologi Al Insyirah, Pekanbaru, Indonesia Author

DOI:

https://doi.org/10.35328/kebidanan.v14i1.2898

Keywords:

: Date Juice, Breast Milk Production, Post Partum Mother

Abstract

Breast milk contains a variety of nutrients that are important to support the growth and  development process of babies, and is the best and natural first food. The purpose of this study is to determine the effect of giving date juice drinks on increasing breast milk production in postpartum mothers at the Meskom Health Center, Bengkalis Regency, in 2024. Methods This research uses a type of Quasi Experimental Design research with a pretest-posttest one group design. The results of the 2-tailed sig statistical test of the T-Test obtained a value of p = 0.002 < 0.05, namely there is an effect between the administration of date juice and breast milk production in Post Partum Mothers at the Meskom Health Center, Bengkalis Regency. The conclusion in this study is that giving date juice can affect the production of breast milk for postpartum mothers

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adolph, R. (2016). 済無No Title No Title No Title. 1–23.

Ananda Primata Beuty, & Enny Yuliaswati. (2023). Pengaruh Pemberian Buah Kurma Terhadap Kelancaran Produksi Asi Ibu Nifas Di PMB Hernita, AMD.KEB Bandar Lampung. Jurnal Anestesi, 1(4), 305–312. https://doi.org/10.59680/anestesi.v1i4.567

Dkk., A. (2018). Asuhan Kebidanan Dan Menyusui. In Airlangga Medical Series.: Vol. Yogyakarta.

Hafid, R. A., Ridha, U., & Mariyana, M. (2023). Pengaruh Jus Kurma terhadap Produksi ASI. Indonesia Berdaya, 5(1), 195–202. https://doi.org/10.47679/ib.2024682

Hidana, R. (2018). Pengaruh Pemberian Sari Kurma Pada Ibu Menyusui Ekslusif Terhadap Status Gizi Bayi Usia 0-5 Bulan Di Kota Semarang. Hearty, 6(1). https://doi.org/10.32832/hearty.v6i1.1253

Notoatmodjo. (2018). Metodologi Penelitian Kesehatan. Asdi Mahasatya.

Nurul Azizah, N. A. (2019). Buku Ajar Mata Kuliah Asuhan Kebidanan Nifas dan Menyusui. In Buku Ajar Mata Kuliah Asuhan Kebidanan Nifas dan Menyusui. https://doi.org/10.21070/2019/978-602-5914-78-2

Prianti, AT, & Eryanti, R. (2020). Efektivitas Pemberian Sari Kurma Terhadap Kelancaran Produksi ASI Ibu Post . Jurnal Antara Kebidanan, 3(1).

Rahmawati, A., & Prayogi, B. (2017). Analisis Faktor yang Mempengaruhi Produksi Air Susu Ibu (ASI) pada Ibu Menyusui yang Bekerja. Jurnal Ners Dan Kebidanan (Journal of Ners and Midwifery), 4(2), 134–140. https://doi.org/10.26699/jnk.v4i2.art.p134-140

Ramadhani, U. N., & Akbar, A. (2022). Efektivitas Sari Kurma (Phoenix Dactylifera L.) Terhadap Pengeluaran Air Susu Ibu (Asi) Pada Ibu Menyusui. Jurnal Pandu Husada, 2(3), 163–169.

Sulistyaningsih. (2018). Metode Penelitian Kuantitatif dan Kualitatif.

Yanti, H. F., Yohanna, W. S., & Nurida, E. (2018). Kelancaran Produksi ASI pada Ibu Post Partum Ditinjau dari Inisiasi Menyusu Dini dan Isapan Bayi. Jurnal Aisyah : Jurnal Ilmu Kesehatan, 3(1), 39–46. https://doi.org/10.30604/jika.v3i1.74

Yuliana, E., & Dharmayanti, L. (2022). Pengaruh Pemberian Susu Kurma Terhadap Kelancaran ASI Pada Ibu Menyusui. Jurnal Pengembangan Ilmu Dan Praktik, 1(2), 63–67.

Downloads

Published

2025-04-29

How to Cite

PENGARUH PEMBERIAN MINUMAN JUS KURMA TERHADAP PRODUKSI ASI PADA IBU POST PARTUM DI PUSKESMAS MESKOM KABUPATEN BENGKALIS. (2025). Al-Insyirah Midwifery: Jurnal Ilmu Kebidanan (Journal of Midwifery Sciences), 14(1), 156-163. https://doi.org/10.35328/kebidanan.v14i1.2898