KEBIASAAN MENGONSUMSI FAST FOOD DENGAN KEJADIAN DISMENORE DI SMKN 1 SEBERIDA KABUPATEN INDRAGIRI HULU
DOI:
https://doi.org/10.35328/kesmas.v13i2.2847Keywords:
Fast food. Dysmenorrhea, Menstrual Pain.Abstract
Adolescent girls generally experience dysmenorrhea during menstruation. One of the factors that causes dysmenorrhea in adolescent girls is the behavior of consuming fast food. Fast food is high in sugar, salt and saturated fats which can increase prostaglandin hormones and cause dysmenorrhea. The purpose of this study is to find out the relationship between fast food consumption habits and the incidence of dysmenorrhea. This study uses mixed research methods. Data analysis in this study was carried out by assessing fast food consumption using FFQ, assessing menstrual pain using NRS and conducting interviews. The results of this study were obtained by students who consumed fast food mostly in the rare category of 57.7% and the incidence of dysmenorrhea was mostly obtained in the moderate pain category of 55.7%. The conclusion is that there is a significant relationship between the frequency of consuming fast food and the incidence of dysmenorrhea and a p-value of 0.001 was obtained. It is recommended for research sites to be able to socialize canteens and snack vendors in schools to implement the procurement of healthy food and reduce the presentation of fast food in the school environment.
References
Adinda Aprilia, T., Noor Prastia, T., & Saputra Nasution, A. (2022). Hubungan Aktivitas Fisik, Status Gizi Dan Tingkat Stres Dengan Kejadian Dismenore Pada Mahasiswi Di Kota Bogor. Promotor, 5(3), 296–309.
Ammar, U. R. (2016). Faktor Risiko Dismenore Primer pada Wanita Usia Subur di Kelurahan Ploso Kecamatan Tambaksari Surabaya. Jurnal Berkala Epidemiologi, 4(1), 37–49.
Anggit Eka Ratnawati. (2023). HUBUNGAN KONSUMSI FAST FOOD DENGAN SIKLUS MENSTRUASI PADA REMAJA PUTRI. Jurnal Ilmu Kesehatan MAKIA, 13(1), 88–100.
Aulya, Y., Kundaryanti, R., & Rena, A. (2021). Hubungan Usia Menarche dan Konsumsi Makanan Cepat Saji dengan Kejadian Dismenore Primer pada Siswi di Jakarta Tahun 2021. Jurnal Menara Medika, 4(1), 10–21.
Ghina Tsamara. (2019). Hubungan Gaya Hidup Dengan Kejadian Dismenore Primer Pada Mahasiswi Program Studi Pendidikan Dokter Fakultas Kedokteran Universitas Tanjungpura (Vol. 1, Issue 1).
Indahwati, A. N., Muftiana, E., & Purwaningroom, D. L. (2017). Hubungan Mengonsumsi Makanan Cepat Saji (Fast Food) dengan Kejadian Dismenore Pada Remaja Putri di SMP N 1 Ponorogo. Indonesian Journal for Health Sciences, 1(2), 7.
Iranti, T. P., & Sari, A. E. (2023). Hubungan Tingkat Stres Dan Frekuensi Konsumsi Fast Food Dengan Kejadian Dismenorea Pada Remaja Di Kabupaten Bekasi. JPP (Jurnal Kesehatan Poltekkes Palembang), 18(1), 36–42.
Kementrian Kesehatan RI. (2018). Survey Konsumsi Pangan. In Badan Pengembangan dan Pemberdayaan Sumber Daya Manusia Kesehatan.
Larasati, T. A., A., & Alatas, F. (2016). Dismenore Primer dan Faktor Risiko Dismenore Primer pada Remaja. Majority, 5(3), 79–84.
Mamnukha, H. (2022). Hubungan Asupan Zat Besi (Fe) Dan Status Gizi Terhadap Kejadian Dysmenorrhea Primer Pada Remaja Putri Di Smpn 3 Wonokerto Pekalongan. Universitas Islam Negeri Walisongo Semarang, 11–12.
Purwati, A.E., Srinayanti, Y., Rosmiati. R., & Badriah, L. S. . (2020). Gaya Hidup dan Kejadian Dysmenorrheaa pada Remaja di Pondok Pesantren Nurul Huda Bantarcaringin Ciharalang Kabupaten Ciamis. 2-TRIK, 10(1), 59–66.
Rebecca Mutia, A., Ani, L. S., & Sucipta, W. C. wulan. (2019). Prevalensi Dysmenorrhea Dan Karakteristiknya Pada Remaja Putri Di Denpasar. Jurnal Medika Udayana, 8(11), 1–6.
Rinrin Dila Nuryanti, Popi Sopiah, & Rafika Rosyda. (2023). Efektivitas kompres hangat pada dismenore remaja perempuan: Narative literatur review. TEKNOSAINS : Jurnal Sains, Teknologi Dan Informatika, 10(2), 266–273.
SARI, N. P. M. P. (2021). Hubungan Perilaku Mengonsumsi Makanan Siap Saji (Fast Food) dengan Kejadian Dismenore pada Remaja Putri di SMA Saraswati 1 Denpasar. 1–155.
Suryatno, H., Adhi, I. G. A. M., Ratu, S. O., Astuti, F., Ilmi, N., & Sulistiyani, E. (2023). Hubungan Pola Konsumsi Makanan Cepat Saji dengan Keteraturan Siklus Menstruasi pada Remaja Putri Kelas XI di SMAN 7 Mataram. Prima, 9(2).
Tsamara, G., Raharjo, W., & Ardiani Putri, E. (2020). Hubungan Gaya Hidup Dengan Kejadian Dismenore Primer Pada Mahasiswi Program Studi Pendidikan Dokter Fakultas Kedokteran Universitas Tanjungpura. Jurnal Nasional Ilmu Kesehatan (JNIK), 2(3), 130–140.
Ufrida, K., & Harianto, S. (2022). Konsumerisme Makanan Siap Saji Sebagai Gaya Hidup Remaja Di Kota Surabaya: Studi Kasus Siswi Sma Muhammadiyah 4 Kota Surabaya. Jurnal Analisa Sosiologi, 11(1), 137–156.
Wibowo, A. A. (2023). Hubungan Frekuensi Konsumsi Fast Food Dengan Kejadian Dismenorea Pada Mahasiswi Gizi Universitas Muhammadiyah Surakarta. Cendekia Journal, 5(1).
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Al-Tamimi Kesmas: Jurnal Ilmu Kesehatan Masyarakat (Journal of Public Health Sciences)

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.